Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı (677)

Ç.Ü. CEYHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
 MUHASEBE VE VERGİ BÖLÜMÜ

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI

Kuruluşu:

Muhasebe Programı 2002 yılında ikinci öğretime başlamıştır. 2003 yılından bu yanada normal öğretime ögrenci almaktadır.Ögrenim süresi iki yıldır.Normal ögretimde 60, ikinci ögretimde 50 ögrencilik kontenjanı vardır, 2002-2003 eğitim-öğretim yıllından itibaren de 4702 sayılı kanun gereğince MEB-YÖK Meslek Yüksek Okulları Geliştirme Projesi ile Meslek Liselerinden Sınavsız Geçiş ile öğrenci alınmasına baslamıştır.

Programın Amacı:

İş dünyasının büyük eksikliğini yaşadığı ve ihtiyaç duyduğu kaliteli, bilgili ve modern bir seviyede ara elemenlar yetiştirmektedir.

Programın özellikleri:

Muhasebe programından mezun olan öğrencilere; alan ile ilgili bilgisayar paket programlarını çaliştırabilme, yönetim kademelerinde sorumluluk alabilme, büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama ve becerileri kazanabilme, ticari hayatta kullanılan defterleri işleyebilmek gibi beceri ve alışkanlıklar kazandırmaktadır.Ayrıca programdan mezun olan öğrenciler, okul bitiminden itibaren dört yıllık süreyle bir muhasebe bürosunda mesleki çalışma yapmaları ya da bir işletmenin muhasebe biriminde birinci derece yetkili olmaları durumunda, süre sonunda yapılacak sınavı kazandıklarında, Serbest Muhasebeci kazanabilmektedirler.

Ders Konuları:

Muhasebe programında verilen dersler ana hatlarıyla şöledir. I.dönem bilgisayaara giriş, matematik, genel işletme, büro yönetimi ve iletişim teknikleri ikdisada giriş, genel hukuk bilgisi, genel muhasebe, ingilizce; II. dönem bilgisayarlı büro programları, dönem sonu muhasebe işlemleri işletme becerileri ve grup çalışması, Ticari matematik, makro iktisat istatistik; III. dönem bilgisayarlı muhasebe, vergi hukuku, maliyet muhasebesi, şirketler muhasebesidış ticaret işlemleri yönetimi, yönlendirilmiş çalışmalar IV. dönem de ise türk vergi sistemi muhasebe denetimi, iş ve sosyal güvenlik hukuku, dış ticaret işlemleri muhasebesi, enflasyon muhasebesi mali tablolar analizi gibi dersler verilmektedir.